dieta wątrobowa, dieta trzustkowa, diety w rekonwalescencji, żywienie po operacjach i zabiegach chirurgicznych, dieta po resekcji pęcherzyka żółciowego, dietetyk kliniczny we Wrocławiu mgr Anna Kołodziejczyk
Tzw. dieta wątrobowa, czyli dieta lekkostrawna, odciążająca wątrobę, to plan żywieniowy opracowany w celu wsparcia funkcji wątroby i utrzymania jej zdrowia. Narząd ten pełni kluczową rolę w procesach metabolicznych, detoksykacji organizmu i magazynowaniu energii. Dieta wątrobowa wskazana jest dla osób z problemami takimi jak: stłuszczenie wątroby (alkoholowe stłuszczenie wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby), wirusowe zapalenie wątroby, marskość wątroby czy inne schorzenia w obrębie tego narządu. Nasz dietetyk kliniczny opracowuje indywidualny jadłospis zgodnie z wynikami badań i stanem zdrowia.
Zakres usług:
Tzw. dieta trzustkowa to specjalnie dostosowany plan żywieniowy, który ma na celu odciążenie oraz wspieranie funkcji wydzielniczej trzustki. Trzustka pełni kluczową rolę w procesie trawienia, produkcji enzymów i regulacji poziomu cukru we krwi poprzez wydzielanie insuliny. Dieta trzustkowa opracowana przez dietetyka klinicznego jest szczególnie istotna dla osób z chorobami trzustki, takimi jak zapalenie trzustki (ostre zapalenie trzustki oraz przewlekłe zapalenie trzustki) czy cukrzyca.
Zakres usług:
Żywienie w okresie pooperacyjnym lub po hospitalizacji powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta, jego stanu zdrowia i zaleceń lekarza. Najważniejszym aspektem jest wsparcie regeneracji organizmu, odbudowa utraconej masy mięśniowej oraz odżywienie organizmu.
Często po opuszczeniu szpitala, Pacjent potrzebuje specjalnego podejścia żywieniowego, a szczególnie po dłuższych pobytach, kiedy pojawia się tzw. syndrom poszpitalny, negatywnie wpływający na fizyczną i emocjonalną równowagę Pacjenta. Odpowiednio zbilansowana, odżywcza dieta opracowana przez dietetyka klinicznego pozwala szybciej zregenerować organizm, przywrócić należną masę ciała i wzmocnić organizm w walce z chorobą.
Zakres usług:
DIETETYK ONKOLOGICZNY mgr Anna Kołodziejczyk - magister dietetyki (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) z blisko 10 letnim doświadczeniem w pracy na oddziałach szpitalnych. Obecnie prowadzi żywieniowo podopiecznych w Dolnośląskim Centrum Onkologii, Pulmonologii i Hematologii we Wrocławiu. Wieloletni wykładowca akademicki przedmiotów kierunkowych dla studentów dietetyki na jednej z wrocławskich uczelni wyższych. Prelegentka szkoleń dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin. Prowadzi pacjentów onkologicznych od momentu uzyskania diagnozy, przez wsparcie żywieniowe w trakcie terapii onkologicznej, jak i po jej zakończeniu. Posiada niezbędne umiejętności pozwalające na łączenie żywienia doustnego z preparatami do żywienia klinicznego. W codziennej praktyce prowadzi Podopiecznych wymagających odpowiedniej diety po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, tj. resekcja żołądka, zabiegi w obrębie trzustki i wątroby, resekcje jelit, wyłonienie kolostomii/ileostomii, a także po wytworzeniu gastrostomii odżywczych (np. PEG).
ZAREJESTRUJ WIZYTĘ
telefonicznie: 796 019 500
lub online: Zarejestruj się na wizytę >>