Przewlekła niewydolność nerek to pogłębiające się schorzenie, które charakteryzuje się nieodwracalnym uszkodzeniem funkcji nerek.
Do najczęściej wymienianych przyczyn przewlekłej niewydolności nerek należą:
nefropatia cukrzycowa - w wyniku długo utrzymującego się podwyższonego stężenia glukozy we krwi dochodzi do postępującego uszkodzenia nerek;
nefropatia nadciśnieniowa - nieleczone nadciśnienie krwi uszkadza strukturę nerek zaburzając ich pracę;
torbielowatość nerek - w wyniku dużej ilości torbieli w nerkach następuje upośledzenie ich działania;
śródmiąższowe zapalenie nerek - w wyniku przewlekłego stany zapalnego z czasem rozwija się włóknienie tkanki i uszkodzenie kłębuszków nerkowych.
Przebieg choroby następuje stopniowo, zazwyczaj w ciągu kilku miesięcy lub lat. W tym czasie dochodzi do pogarszania się czynności nerek. Objawy przewlekłej niewydolność nerek nie są specyficzne, co może utrudniać diagnozę, jest to m.in.: chudnięcie, brak apetytu, nudności, wymioty, bóle głowy, osłabienie, zmęczenie. Mogą pojawić się także duszności, wybroczyny na skórze, obrzęki i nadciśnienie tętnicze. Charakterystycznym objawem jest częste oddawanie moczu w nocy, w późniejszym okresie choroby ilość wydalanego moczu znacznie się zwiększa.
Można także zaobserwować zmiany w badaniach laboratoryjnych, takie jak: podwyższone stężenie potasu, wapnia i fosforu. Znacznie wzrasta również stężenie mocznika oraz kreatyniny, a spada GFR (wskaźnik filtracji kłębuszkowej). Bardzo często występuje także białkomocz oraz krwiomocz.
Wyróżnia się różne stadia choroby:
I stadium - uszkodzenie nerek z prawidłowym GFR >90
II stadium - uszkodzenie nerek z łagodnym obniżeniem GFR 60-89
III - uszkodzenie nerek z umiarkowanym obniżeniem GFR 30-59
IV uszkodzenie nerek z ciężkim obniżeniem GFR 15-29
V niewydolność nerek krańcowa; mocznica <15 (lub dializa)
Odpowiednia dieta ma za zadanie wpłynąć na utrzymanie prawidłowej równowagi metabolicznej i kontroli toksemii mocznicowej.
W przewlekłej niewydolności nerek należy kontrolować w szczególności podaż: białka, sodu, fosforu, potasu oraz płynów.
Podstawą diety w niewydolności nerek jest ograniczenie spożycia białka.
Dieta z dużą zawartością białka może w przebiegu choroby wpłynąć negatywnie na stan zdrowia, gdyż w wyniku metabolizmu tego makroskładnika powstają mocznik i kreatynina. Ich nadmiar prowadzi do toksemii. Ograniczenie białka w diecie oddala więc leczenie dializacyjne. O ilości białka w diecie decyduje stężenie mocznika i kreatyniny w osoczu krwi oraz klirens kreatyniny
(przesączanie kłębuszkowe). Podawane białko (przynajmniej w 50 – 60 %) powinno być pełnowartościowe. Ilość białka jest zależna od stadium niewydolności (0,6-0,8 g/kg masy ciała/dobę)
Nie wymaga się ograniczania w diecie tłuszczów. Są one obok węglowodanów głównym źródłem energii w diecie. Powinny to być jednak głównie źródła roślinne oraz tłuszcze z ryb morskich zawierające kwasy tłuszczowe z rodziny n - 3. Ograniczyć natomiast warto spożycie tłuszczów zwierzęcych.
W przewlekłej niewydolności nerek maleje zdolność wydalania sodu. Nadmiar sodu w organizmie prowadzi do zwiększonego pragnienia, zatrzymania wody, obrzęków oraz nadciśnienia tętniczego.
W przypadku niewydolności nerek dochodzi także do upośledzenia wydalania fosforu. Nadmiar fosforu zmniejsza stężenie wapnia we krwi przez wytrącanie soli wapniowo – fosforowych odkładających się w postaci złogów w sercu, mięśniach, naczyniach krwionośnych. Wysokie stężenia fosforu mogą więc prowadzić do odwapnienia i osteoporozy.
Przy pogarszającej się czynności nerek (niewydolność nerek nie wyrównana i schyłkowa), kiedy występuje podwyższony poziom potasu należy ograniczyć podaż tego pierwiastka przez ograniczenie produktów będących jego źródłem.
Aby ograniczyć zawartość potasu i sodu w diecie należy stosować tzw. podwójne gotowanie bez dodatku soli. Warzywa obrane i drobno pokrojone należy zalać dużą ilością wrzątku i moczyć przez pół godziny, następnie kilkakrotnie przepłukać i gotować do miękkości.
Pieczywo do diety należy dobierać jasne, pszenne, najlepiej niskobiałkowe i niskosodowe, należy postawić na makarony jasne, pszenne, rzadziej razowe
Należy zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłków. Pożądane sposoby obróbki kulinarnej to: gotowanie w wodzie, na parze; pieczenie, duszenie, rzadziej smażenie.
W przebiegu choroby należy wyeliminować z diety wszystkie produkty z dodatkiem soli kuchennej, jak: konserwy, marynaty, wędliny, przetwory mięsne, produkty wędzone, sery żółte, koncentraty spożywcze z dodatkiem glutaminianu sodu (kostki rosołowe, zupy i sosy z proszku, jarzynka, vegeta). Potraw nie powinno się także dosalać na talerzu.
Aby ograniczyć spożycie fosforu należy ograniczyć produkty takie jak: podroby, cielęcina, śledzie, ryby, pieczywo razowe, suche nasiona roślin strączkowych, napoje gazowane, napoje typu cola, kakao. Można je spożywać tylko sporadycznie.
Warto ograniczyć produkty zawierające dużą ilość potasu, takie jak: czekolada i kakao, suche nasiona roślin strączkowych, kasza (szczególnie gryczana), suszone śliwki, figi, owoce cytrusowe, grzyby, ziemniaki, ketchup i koncentrat pomidorowy, warzywa liściaste. Orzechy i pestki również są źródłem potasu, ale z uwagi na inne cenne składniki (witaminy z grupy B, magnez, kwasy tłuszczowe o-3) mogą być ujmowane w jadłospisie osoby chorej na niewydolność nerek w ograniczonej ilości.