Wszelkie zaburzenia okresu snu takie jak:
➡️ problemy z zasypianiem
➡️ niewystarczająca ilość snu
➡️ jego niska jakość
➡️ bezsenność
przyczyniają się do rozwoju insulinooporności oraz nasilają jej stan.

W przypadku występowania zaburzeń snu dochodzi do nadmiernego pobudzenia układu
współczulnego oraz zmian w produkcji hormonów.
Poziom leptyny - hormonu sytości ulega obniżeniu, natomiast stężenie greliny - hormonu, który odpowiada za głód zwiększa się, co sprzyja podjadaniu oraz odkładaniu tkanki tłuszczowej. Skutkiem tego jest obniżenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny.
✔️ Niedobór snu wpływa także na obniżenie tempa metabolizmu, oraz zwiększenie apetytu.
Zaburzenia snu prowadzą do nadmiernego wydzielania kortyzolu - hormonu stresu, który w nadmiarze negatywnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie.
Pamiętajmy, że należy spać 7-9h na dobę, zasypiając około godz. 22.00.