Choroba wywołana przez koronawirusa (COVID-19) została uznana globalną pandemią przez Światową Organizację Zdrowia. Naukowcy szukają więc powiązań pomiędzy składnikami diety a odpornością.

Nasza odpowiedź immunologiczna zależy od odpowiedniego sposobu odżywiania się. Przykladowo wystarczające spożycie białkama kluczowe znaczenie dla produkcji przeciwciał. Niedobory mikroelementów, takich jakwitamina A lub cynk, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem infekcji. Często nieodpowiedni stan odżywienia organizmu wiązać może się ze stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym, co z kolei może wpłynąć na ogólne fukjconowanie układu odpornościowego. 
Składniki diety o szczególnie silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym to: witamina C, witamina E, karotenoidy i polifenole. Kilka z nich może wchodzić w interakcje z czynnikami związanymi z ochroną przeciwzapalną i przeciwutleniającą organizmu. 
Nalezy zaznaczyć w szczególności rolę witaminy D,która może zaburzać wirusowe zakażenie komórkowe poprzez interakcję z receptorami komórki. Wykazano również, że błonnik pokarmowy fermentowany przez mikroflorę jelitową do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie przeciwzapalne. 

Wszystkie te składniki odżywcze wskazane są przez naukowców, aby skutecznie zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy podczas kryzysu związanego z COVID-19. 
Na jakie produkty zwrócić więc uwagę?

  • białko: chude mięso, chudy nabiał, nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby
  • błonnik pokarmowy: warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby
  • witamina A: jaja, wątróbka wołowa, bataty, szpinak, dynia, marchew, śledź, papryka, mango
  • cynk:mięso, jaja, ryby, owoce morza, pestki dyni, słonecznika, otręby i kiełki pszenne
  • witamina C: acerola, owoce dzikiej róży, kiwi, cytrusy, owoce jagodowe, ananas, papryka, natka pietruszki,
  • witamina E: oliwa i oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona, tłuste ryby morskie
  • karotenoidy: marchew, szpinak, dynia, pomidory, papryka czerwona
  • polifenole: zielona herbata, winogrona, czerwone wino, gorzka czekolada i kakao, oliwa z oliwek, owoce jagodowe
  • witamina D: tłuste ryby morskie, masło, żółtko jaja, suplementacja.

źrodło:

Iddir, M.; Brito, A.; Dingeo, G.; Fernandez Del Campo, S.S.; Samouda, H.; La Frano, M.R.; Bohn, T. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients 2020, 12, 1562.