• Badania wskazują, że jej niewystarczające ilości skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje!
  • Występujące infekcje zaś obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C. Objawy trwających już infekcji dzięki tej witaminie mogą zostać skrócone lub złagodzone.
  • Możesz cierpieć na jej niedobór, gdyż jest ona czwarta na liście niedoborowych składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych!
  • Profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień. Jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.


Wśród źródeł witaminy C wyróżniają się:

  •  acerola,
  •  owoce dzikiej róży,
  •  kiwi,
  •  cytrusy,
  •  owoce jagodowe,
  •  ananas,
  •  papryka
  •  natka pietruszki,


źródło"
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211