• buraki - 3 duże sztuki
  • woda - 1,5 litra
  • czosnek - 9 ząbków 
  • koper - opcjonalnie do smaku
  • sól - 1,5 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 12 sztuk
  • liść laurowy - 10 sztuk
  • ziele angielskie - 6 sztuk

Duży słoik wyparzyć i osuszyć razem z pokrywką. Czosnek obrać z łupinek rozgnieść nożem. Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Buraki pokroić na małe kawałki. Włożyć do słoika i docinąć. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoik, postawić do góry nogami.