Nie istnieją żadne przeciwwskazania do stosowania diet wegetariańskich w insulinooporności. Należy jednak pamiętać, że dieta ta powinna być dietą dobrze zbilansowaną i opierać się o zasady niskiego ładunku glikemicznego. Nie należy więc spożywać posiłków, które składają się z samych węglowodanów, a zapewnić odpowiednią ilość tłuszczu i białka w posiłku, które to spowolnią wchłanianie glukozy do krwioobiegu. 
Warto postawić na produkty zbożowe takie jak kasza pęczak, gryczana, ryż basmati, płatki owsiane, otręby, chleb żytni razowy, makarony pełnoziarniste, warzywa (zalecane zielone warzywa), owoce szczególnie jagodowe, cytrusy, jabłka, nasiona roślin strączkowych, a także orzechy, jaja, niesłodzony nabiał. 
Dobrym źródłem białka i węglowodanów złożonych są także nasiona roślin strączkowych. Mają one niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, co przekłada się na normalizację poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo bogate są w witaminy i składniki mineralne. 
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska oparta o zasady niskiego ładunku glikemicznego może być więc odpowiednia dla osób z IO.