Składniki: 

Spód:

  • 200g daktyli 
  • 100g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 30g wiórków kokosowych
  • 35g pasty lub oleju kokosowego

Daktyle wrzucić do wysokiego naczynia i zalać gorącą wodą tak, by je zakryła, odstawić. Do misy blendera lub thermomixera wrzucić namoczone daktyle (odsączone z wody, wodę pozostawić), mąkę, wiórki i pastę/olej. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody z daktyli. Masa powinna być kleista i dość twarda. Wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki lub zamrażalnika. 

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu jagodowego (lub malinowego)
  • 700ml mleka 
  • 80g erytrolu
  • 1.5 łyżki żelatyny
  • jagody do dekoracji

Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Pozostałą część zagotować z erytrolem. Dodać do wrzącego mleka masę budyniową i chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i powoli dodać do masy, mieszając. Ostudzić i wyłożyć na spód daktylowy, ozdobić owocami i pozostawić do stężenia.