1. Tłuste ryby morskie - czyli źródło kwasów omega-3. Kwasy te, a szczególnie DHA, są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację.

2. Zielona herbata - ze względu na zawiertość kofeiny i L-teaniny może pomóc w poprawie koncentracji i zdolności zapamiętywania.

3. Owoce jagodowe - jagody takie jak maliny, jagody oraz borówki są bogate w przeciwzapalne antyoksydanty, które pomagają ochronić mózg przed szkodliwymi wpływami środowiska.

4. Awokado - bogate jest w kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Pomagają one w utrzymaniu prawidłowego krążenia oraz poprawiają funkcje poznawcze.

5. Orzechy - szczególnie orzechy włoskie, migdały i orzechy nerkowca są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, które pomagają w utrzymaniu funkcji układu nerwowego. 

6. Czekolada - a szczególnie ta gorzka z wysoką zawartością kakao to bogate źródło flawonoidów, które mogą poprawić krążenie w mózgu i poprawić funkcje poznawcze.

7. Warzywa liściaste - takie jak sałaty, szpinak i jarmuż są bogate w foliany, które pomagają w produkcji neuroprzekaźników oraz wspierają układ nerwowy. 

8. Produkty pełnoziarniste - zawierają wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B oraz węglowodany złożone, które dają energię do pracy mózgu. 


Pamiętajmy, że na funkcjonowanie mózgu, koncentację i samopoczucie wspływa nie tylko jedzenie wybranych produktów, ale przede wszystkim zrównoważona dieta, która zapewnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz odpowiednio wkomponowane w nią wskazane wyżej składniki.