Insulinooporność, jak rozpoznać problem?
Problem zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej dotyczy coraz większej liczby osób.
Jakie są najczęściej występujące objawy? Jak rozpoznać pierwsze oznaki insulinooporności?
Objawy insulinooporności mogą być niespecyficzne i nie u każdego przebigać w podobny sposób, jednak istnieje kilka symptomów, które mogą wskazywać na problem z insuliną. Na co warto zwrócić uwagę?
- Spadki energii po spożyciu posiłków - występujące szczególnie po potrawach zawierających węglowodany (słodyczach, makaronach, ziemniakach, owocach itd.). Senność, zmęczenie, apatia i odczucie braku energii pojawia się najczęściej około 2-3h po spożyciu pokarmów.
- Brak efektywności programów dietetycznych - jeśli stosujesz się do ogólnoprzyjętych zasad zdrowego stylu życia, zjadasz 5-6 zbilansowanych posiłków dziennie zawierających owoce, bakalie, płatki zbożowe, nabiał, makarony, ryż, kasze, warzywa, jednak zamiast oczekiwanego efektu diety waga stoi w miejscu lub wręcz rośnie, może być to rezultat nieprawidłowej reakcji organizmu na glukozę.
- Tycie "z powietrza" - odżywiasz się zdrowo, a masa ciała i obwód pasa wciąż rośnie, a każda dietetyczna "wpadka" kończy się przybieraniem na wadze kilku kilogramów - może być to niepokojący sygnał.
- Brak efektów treningowych - trenujesz od dłuższego czasu, jednak zamiast chudnąć masz wrażenie, że Twoje ciało puchnie, a zamiast zyskiwać siłę, z treningu na trening tracisz ją? Oporność tkanek na insulinę może utrudnić rekompensację zasobów glikogenu oraz odbudowę mikrouszkodzeń mięśni, co w rezultacie może skutkować spadkiem ilości masy mięśniowej oraz jej siły.
- Przemęczenie, mgła mózgowa, brak koncentracji - wysoki poziom insuliny blokuje możliwość wykorzystania zasobów energetycznych zgromadzonych w naszych tkankach. Pomiędzy posiłkami nie jesteśmy więc w stanie wykorzystać energii zgromadzonej w postaci glikogenu oraz tkanki tłuszczowej.
Dodaj swój komentarz