Rola indeksu glikemicznego w insulinooporności
Indeks glikemiczny oznacza reakcję organizmu na spożyty posiłek, dokładniej tempo wchłaniania glukozy z posiłku, a co za tym idzie wyrzut glukozy do krwioobiegu.
Wysokie indeksy glikemiczne posiadają produkty, które wchłaniają się szybko, dając efekt wysokiego i gwałtownego wyrzutu glukozy do krwi. Będą to np. suszone owoce, dojrzałe banany, ziemniaki, większość słodyczy, rozgotowany makaron pszenny. Produkty z niskim indeksem wchłaniają się natomiast powoli i dają uczucie sytości na dłużej. To one powinny być bazą zdrowej diety.
Klasyfikacja IG to znacząca informacja szczególnie dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej, takimi jak insulinooporność, czy cukrzyca. Poziom insuliny i glukozy wpływa na proces redukcji masy ciała, stąd w dietach odchudzających pożądanym jest utrzymywanie ładunku glikemicznego na niskim poziomie.
Co więc zwiększa indeks glikemiczny?
- Dodatek cukrów, dosładzanie, wysoki udział węglowodanów
- Rozgotowanie produktów np. ryżu, ziemniaków, makaronu
- Rozdrobnienie potraw np. do postaci kremów, koktajli, smoothie, puree
- Przetworzenie i oczyszczenie np. ziaren – im niższy typ mąki, tym wyższy jej IG
- dojrzałość np. w przypadku owoców, im bardziej dojrzałe, tym wyższy ich IG
Co obniża indeks glikemiczny?
- dodatek tłuszczów i produktów białkowych do posiłku
- gotowanie Al dente
- dodatek błonnika pokarmowego np. w postaci produktów razowych, otrębów, warzyw)
- schłodzenie potraw skrobiowych – ugotowanego ryżu czy ziemniaków przez kilkanaście godzin w lodówce, zmniejsza ich IG
Dodaj swój komentarz