Deser jogurtowy z dodatkiem marchewki z prażonym jabłkiem i truskawkami
Warzywa jako dodatek do słodkich posiłków mogą znacząco podnieść walory odżywcze posiłku
Składniki:
- jogurt naturalny 150g - małe opakowanie
- marchewka 50g - 1 mała sztuka
- jabłko 200g - 1 średnia sztuka
- truskawki 50g - kilka sztuk
- cynamon i erytrol - według uznania
Z jabłka usunąć gniazdo nasiennie i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię z dodatkiem wody i dusić z dodatkiem erytrolu i cynamonu. Dodać pokrojone na kawałki truskawki. Prażyć aż do uzyskania konsystencji papki, w razie potrzeby podlewając wodą. Marchew obrać i zetrzeć na tarcę, wymieszać z jogurtem. Przełożyć do miseczki, na górę dodać uprażony mus. Opcjonalnie podawać z dodatkami.
Dodaj swój komentarz