Niedobory witaminy D są powszechne na całym świecie.
Spowodowane jest to coraz mniejszą ekspozycją na promienie słoneczne w lecie a także brakiem suplementacji w okresie zimowym.

Tymczasem zbyt niskie (poniżej 25ng/ml) stężenie witaminy D we krwi wiążę się z wyższym ryzykiem występowania chorób cywilizacyjnych (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca), chorób autoimmunologicznych (Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów). Niedawne analizy płynące z ośmiu badań obserwacyjnych wskazują na fakt, iż ​​osoby ze stężeniem witaminy D w surowicy <20 ng / ml) mają nawet o 64% zwiększone ryzyko pozaszpitalnego zapalenia płuc.

Badania wskazują także na fakt, iż niedobory witaminy D mogą wpływać negatywnie na przebieg zakażenia COVID -19 a także zwiększać ryzyko zgonu spowodowanego wirusem. Dzieje się tak, ponieważ niedobór prowadzić może do zaburzeń układu odporności i zwiększać ryzyko zaburzeń krzepliwości krwi. Mimo, że hipoteza ta jest wciąż analizowana, metaanalizy badań naukowych wykazują, że suplementacja witaminy D jest bezpieczna i skuteczna w przypadku ostrych infekcji dróg oddechowych. Dlatego też osoby, które są bardziej narażone na niedobór witaminy D podczas tej globalnej pandemii, powinny rozważyć przyjmowanie suplementów witaminy D w celu utrzymania krążącego 25(OH)D na optymalnym poziomie.

Co warto zrobić w tej sytuacji?

  • Zbadaj poziom witaminy D we krwi w laboratorium. Zalecany jej poziom to wartość 30-80 ng/ml
  • Przy prawidłowym stężeniu witaminy D we krwi optymalna dawka to zazwyczaj 2000-4000 j/dobę w zależności od masy ciała i wieku. Im większa masa ciała i wiek tym większą dawkę witaminy D potrzebujemy. Przy niedoborach suplementację najlepiej skonsultować z lekarzem.
  • Witaminę D spożywaj wraz z tłustym posiłkiem, aby umożliwić jej wchłonięcie do organizmu.
  • Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, zaleca się, aby osoby zagrożone grypą oraz COVID-19 rozważyły ​​przyjmowanie wyższych dawek witaminy D szczególnie, jeśli aktualny poziom jest poniżej norm. Po wyrównaniu poziomu 25(OH)D w surowicy warto przyjmować dawki podtrzymujące. Celem w tym przypadku powinno być podniesienie stężenia 25 (OH) D powyżej 40–60 ng / ml. W leczeniu osób zarażonych COVID-19 przydatne mogą być wyższe dawki witaminy D3 co warto jednak uzgodnić z lekarzem.

 

źródła:

1. Samoliński B., Krzych-Fałta E., Wojas O., & Samoliński K. (2020). Znaczenie witaminy D3 w przebiegu zakażenia SARS-CoV-2. Alergoprofil, 16(2), 16-20.

2. Merzon Eugene. Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID‐19 infection: an Israeli population‐based study. The Febs Journal (September 2020).

3. N. Ali: Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity, Journal of Infection and Public Health 13 (2020) 1373–1380

4. Grant, W.B.; Lahore, H.; McDonnell, S.L.; Baggerly, C.A.; French, C.B.; Aliano, J.L.; Bhattoa, H.P. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020, 12, 988.