Jak budować odporność? CYNK
Niezwykle ważny dla naszej odporności!
- cynk jest drugim (po żelazie) najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie,
- ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
- pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
- niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
- odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
- cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych, u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale uwaga, zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną! Zachowaj więc umiar jeśli decydujesz się na suplementację!
Najlepsze źródła cynku:
- czerwone mięsa i drób,
- orzechy i nasiona,
- kiełki pszenicy,
- produkty mleczne,
- jaja,
- dziki ryż,
- ostrygi i owoce morza,
- ryby morskie,
- rośliny strączkowe.
w dietach roślinnych natomiast:
- fasole,
- orzechy nerkowca,
- groszek,
- migdały.
Bibliografia:
Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286
Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184
Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.
Dodaj swój komentarz