Zimowe potrawy - Pieczone jabłka
Aromatyczny deser
Składniki:
- Jabłko 300 g (1 duża sztuka)
- Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
- Imbir tarty 1 g (szczypta)
- Goździki 3 g (1 łyżeczka)
- Miód 12 g (1 łyżeczka)
- Orzechy włoskie 30 g (1 garść)
- Jogurt naturalny 150 g (kubek)
Sposób przygotowania:
Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki sposób by mogła spełnić rolę daszka. Środek jabłka wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm. W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy.
Składniki wymieszać, nadziać jabłko. Wierzch przykryć daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Udekorować jabłko jogurtem.
Dodaj swój komentarz