Składniki:

  • Filet z dorsza 120 g (sztuka)
  • Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
  • Marchew 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
  • Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
  • Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
  • Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
  • Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)


Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.