Jak radzić sobie z zakupami w obecnej sytuacji?
W najbliższych dniach w związku z panującą sytuacją większość z Was dokona większych zakupów żywności
Z jednej strony nie warto poddawać się panice kupując 20 czy nawet 5 kilogramów ryżu - sklepy pozostają otwarte. Z drugiej jednak warto zabezpieczyć się w produkty, które mają nieco dłuższy termin przydatności tak, by uniknąć częstego przebywania w miejscach zatłoczonych zgodnie z zaleceniami.
Mimo, że w najbliższym czasie może być nieco trudniej trzymać się swoich planów, nie warto z nich rezygnować. Dieta oparta o słodycze i gotową, przetworzoną żywność nie służy utrzymaniu zdrowia i odporności.
Planując zakupy należy pomyśleć o produktach, które mają długi termin ważności a pozwolą przygotować zdrowe dania, takich jak:
- kasze, ryż basmati, pełnoziarniste makarony
- pieczywo chrupkie (z mąki razowej) oraz chleb razowy, który można zamrozić
- fasola konserwowa, ciecierzyca w słoiku, tofu
- ser mozzarella, ser feta, serki twarogowe i ziarniste
- mrożone warzywa i owoce
- mrożone ryby
- konserwy rybne - tuńczyk w sosie własnym, ryby w sosach pomidorowych
- jogurty naturalne, napoje roślinne
- jajka
- orzechy, pestki, nasiona
- przyprawy o charakterze przeciwzapalnym: kurkuma, cynamon, imbir.
- Największy problem zaczyna stanowić dostępność mięsa. Jeśli uda się zakupić większą jego ilość, warto od razu ją porcjować i zamrozić. Jako zamienniki świetnie jednak mogą sprawdzić się: fasole, strączki, tofu, nabiał i ryby.
Po powrocie ze sklepu umyj dokładnie i dezynfekuj ręce zgodnie z zaleceniami Sanepidu‼️
Pamiętajmy także o alternatywnych zakupach online, które oferowane są przez wybrane sklepy czy apteki.
Dodaj swój komentarz