Nie macie pomysłu na wykorzystanie bakłażana? Oto bardzo prosty przepis na obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Do tego ulubiona kasza/ryż i bardzo dobrze zbilansowany posiłek gotowy!  

Do przygotowania (na 2 połówki) potrzebujecie:

  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek
  • 200g passaty pomidorowej
  • 200g mięsa
  • 1 bakłażana
  • ser żółty do posypania
  • dowolne zioła

Bakłażana należy przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką środek. Wydrążone połówki natrzeć solą i odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, doprawić wybranymi ziołami, a gdy mięso będzie gotowe- dodać passatę i smażyć do momentu zredukowania się sosu. Nadmiar soli z bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym. Gotowym farsz nałożyć do połówek bakłażana, posypać serem i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej folią aluminiową na około 25-30 minut (bakłażan musi być miękki, warto sprawdzić widelcem).