Zupa tajska z kurczakiem
Propozycja na tajski luch
Składniki:
- filet z kurczaka 2 piersi
- cebula 1 sztuka
- mleko kokosowe porcja około 300g
- czosnek 1 ząbek
- pieczarki kilka sztuk (4-5)
- olej kokosowy lub oliwa 1 łyżeczka
- papryka mała sztuka
- przyprawy: kurkuma, curry, pieprz, chili, sól
- opcjonalnie pasta curry, trawa cytrynowa, kolendra, limonka
W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć, następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Po chwili dodać cienkie plaserki papryki i chwilę poddusić. Zalać wodą, dodać pieczarki pokrojone w cienkie paski, opcjonalnie dorzucić trawę cytrynową i/lub pastę curry i gotować ok 15 minut. Doprawić wg uznania solą, pieprzem, ostrą papryczką, curry, kurkumą, sokiem z limonki i kolendrą.
Dodaj swój komentarz