Mazurek
Przepis na świąteczne ciasto w wersji FIT
Składniki:
- Płatki owsiane 250g 1/2 paczki
- Ksylitol/erytrol 50g 5 łyżek
- Jajo 200g 4 sztuki
- Mąka pełnoziarnista typ 2000 50g 5 łyżeczek
- Proszek do pieczenia 3g 1 płaska łyżeczka
- Mleko 1,5% tłuszczu 50g 5 łyżek
- Słonecznik, nasiona 30g 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni, dodać substancję słodzącą i mieszać aż się rozpuści. W misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik. Następnie wymieszać. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i wlać do miski z płatkami, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać masę owsianą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź. Udekorować w dowolny sposób.
Dodaj swój komentarz