Składniki:

  • Filet z indyka 600g - 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 20g - 2 łyżki
  • Sól 2g - 1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony 2g - 1 szczypta
  • Przyprawa tymianek 3g - 1 łyżeczka
  • Przyprawa majeranek 3g - 1 łyżeczka
  • Estragon 3g - 1 łyżeczka
  • Wino białe, wytrawne 40g - 4 łyżki
  • Masło 50g 1/4 - kostki

Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.