Marynowana pierś z indyka
Aromatyczna pieczeń z indyka
Składniki:
- Filet z indyka 600g - 2 sztuki
- Oliwa z oliwek 20g - 2 łyżki
- Sól 2g - 1 szczypta
- Pieprz czarny mielony 2g - 1 szczypta
- Przyprawa tymianek 3g - 1 łyżeczka
- Przyprawa majeranek 3g - 1 łyżeczka
- Estragon 3g - 1 łyżeczka
- Wino białe, wytrawne 40g - 4 łyżki
- Masło 50g 1/4 - kostki
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.
Dodaj swój komentarz