Żurek w wersji light
Wielkanocna potrawa
Domowy zakwas na żurek
Składniki:
- Mąka razowa, typ 2000 100g 1/2 szklanki
- Czosnek 5g 1 ząbek
- Ziele angielskie 1g 2 ziarenka
- Przyprawa pieprz czarny 1g 2 ziarenka
- Liść laurowy 1g 2 listki
Sposób przygotowania:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.
Żurek w wersji light
Składniki:
- Jajo gotowane 200g 4 sztuki
- Bulion warzywny 2000g 2 litry
- Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g 3 sztuki
- Przyprawa majeranek 10g 2 łyżeczki
- Chrzan 3g 1 łyżeczka
- Czosnek 5g 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Dodaj swój komentarz