Jesienne przepisy - Dahl z soczewicy z batatem
orientalne smaki z okazji Dnia Wegearianizmu
składniki (na 2 porcje)
- 250g (1 sztuka_ batata
- 4g (2 ząbki) czosnku
- 2g (1,5 cm) korzenia imbiru
- 100g (porcja) soczewicy czarnej lub czerwonej
- 400g (porcja) passaty pomidorowej
- 100g (porcja) wody
- 10g (łyżka) oleju rzepakowego
- 5g (łyżeczka) erytrolu
- przyprawy: garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
- 30g (3 łyżki) mleka kokosowego
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
Dodaj swój komentarz