Zimowe przepisy - Buraczany zakwas
W sam raz na barszcz świąteczny
- buraki - 3 duże sztuki
- woda - 1,5 litra
- czosnek - 9 ząbków
- koper - opcjonalnie do smaku
- sól - 1,5 łyżki
- pieprz ziarnisty - 12 sztuk
- liść laurowy - 10 sztuk
- ziele angielskie - 6 sztuk
Duży słoik wyparzyć i osuszyć razem z pokrywką. Czosnek obrać z łupinek rozgnieść nożem. Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Buraki pokroić na małe kawałki. Włożyć do słoika i docinąć. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoik, postawić do góry nogami.
Dodaj swój komentarz