Zapotrzebowanie w ciąży i w czasie karmienia piersią
Sprawdź, o ile zwiększa się ilość energii, którą należy spożywać w czasie ciąży
Zwiększenie ilości energii w diecie powinno być zależne od masy ciała kobiety. Jeśli jest prawidłowa i BMI mieści sie w normach należy zwiększyć podaż energii o:
- 85 kcal/dobę w I trymestrze ciąży,
- 285 kcal/dobę w II trymetrze,
- 465 kcal/dobę w III trymestrze ciąży.
Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie na energię może być inne u kobiet, u których przyrosty masy ciała powinny być mniejsze lub większe od przyjętej wartości średniej, która wynosi około 12 kg. W przypadku ciąży mnogiej wartości te nie są usystematyzowane i mogą wynosić nawet około 700 kcal na dobę.
W przypadku kobiet w ciąży, których BMI wskazuje na otyłość (w okresie przed zajściem w ciążę) należy zweryfikować powyższe wartości. Prawidłowy przyrost masy ciała osiąga się zazwyczaj, kiedy wartość energetyczna diety jest mniejsza o 125 kcal/dobę od wydatku energetycznego! Kobiety otyłe, które w czasie ciąży spożywają około 200 kcal więcej niż ich zapotrzebowanie mogą doprowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała. Autorzy zaleceń rekomendują, żeby wartość energetyczna diety kobiet w ciąży z otyłością nie przekraczała wydatku energetycznego.
W przypadku kobiet karmiących zapotrzebowanie wzrasta nawet o 675 kcal/dobę. Jednak rekomenduje się, aby zwiększyć 505 kcal, a pozostałe kcal stanowiły deficyt energii pozwalający na powrót do masy ciała sprzed ciąży. Jeśli natomiast masa ciała kobiety jest w normie, można zwiększyć ilość spożywanej energii o 650 kcal/dobę w stosunku do zapotrzebowania sprzed ciąży.
Ile to kalorii w praktyce?
Oto przykłady:
- 85 kcal to
- jeden grejpfruit
- mały jogurt naturalny
- 3 łyżeczki nasion słonecznika
- 285 kcal to
- mały jogurt naturalny z łyżką płatków owsianych, średnim jabłkiem i 2 łyżeczkami pestek dyni
- 2 kromki chleba z 2 jajkami i warzywami
- 5 moreli suszonych i 6 orzechów włoskich
- 465 kcal
- 3 kromki chleba z 150g twarożku chudego, 4 orzechy włoskie i warzywa
- 3 kromi chleba z 2 jajkami, 3 plasterkami żółtego sera i warzywami
- mały jogurt naturalny ze średnim bananem, 2 płaskimi łyżeczkami masła orzechowego i 2 łyżkami płatków owsianych
- 505 kcal
- mały jogurt natulralny z 4 łyżkami płatków owsianych, 4 orzechami włoskimi, dużą brzoskwinią i 2 płaskimi łyżeczkami masła orzechowego
- jajecznica z 3 jaj na łyżce masła lub oliwy z 3 kromkami chleba i warzywami
- serek wiejski ze średnim bananem, 2 morelami suszonymi, łyżką otrębów i 2 łyżeczkami pestek dyni
Dodaj swój komentarz