Lawasz z pastą z tuńczyka
Przepis na szybki lunch z wykorzystaniem tradycyjnego ormiańskiego chlebka
Składniki:
- 2 placki lawasz (można użyć tortille)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 małej cebuli
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 garść rukoli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżeczki serka śmietankowego
- opcjonalnie kilka kawałków ostrej papryczki lub kaparów
Jajka ugotować, zmiksować z kukurydzą, tuńczykiem odsączonym z zalewy, musztardą, ogórkiem kiszonym i cebulą. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 150 stopni i wsadzić na około 2 minuty placki. Po wyjęciu posmarować je serkiem śmietankowym, położyć rukolę i pastę z tuńczyka, zawinąć. Ponownie podgrzać w piekarniku 2-3 minuty na chwilę przed podaniem lub spożyć na zimno.
Dodaj swój komentarz