09.02 - Dzień pizzy
Pizza z szynką i warzywami na patelni
Składniki:
- Czosnek 1 ząbek (4 g)
- Drożdże 2 g (2 g)
- Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g)
- Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
- Przyprawa bazylia 1 g (1 g)
- Przyprawa kurkuma 1 g (1 g)
- Rukola 1 garść (20 g)
- Ser mozzarella półtłusty 2 plastry g (30 g)
- Sól 1 szczypta (0,25 g)
- Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
- Woda pół szklanki (110 g)
Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 porcji oliwy dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Dodaj swój komentarz