26 marz 2021
Właściwości szpinaku
Sprawdź jakie właściwości zdrowotne ma szpinak
niskokaloryczny
bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, A, B i C
może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny. Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego!
jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany - zatem warto dodawać go do koktajli w diecie odchudzającej
wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in, poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru
obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii
substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową
epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Dodaj swój komentarz