•  niskokaloryczny

  •  bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, A, B i C

  •  może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny. Co ciekawe, składniki te pięciokrotnie lepiej przyswajają się ze szpinaku gotowanego! 

  •  jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany - zatem warto dodawać go do koktajli w diecie odchudzającej

  •  wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in, poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru
     

  •  obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii
     

  •  substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową

  •  epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

Szpinak zawiera jednak duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej. 


Piśmiennictwo:
Wojciech Malchrzak i wsp. Szpinak – zdrowa, nieco zapomniana roślina, Med Rodz 2019; 22(3): 142-145