Wielkanocny przepis - Babeczki czekoladowe z płatków owsianych
propozycja na święta wielkanocne
16 porcji po 150 kcal
Składniki
Płatki owsiane zmielone - 220 g - 2 szklanki
Jaja - 100 g - 2 sztuki
Olej rzepakowy - 100 g - 10 łyżek
Kakao - 3 łyżki - 30 g
Ksylitol/erytrol - 100g - 10 łyżek
Mleko - 110 g - 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia - 5 g - 1 łyżeczka
Soda oczyszczona - 2 g - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Nastawić piekarnik na 200 stopni. W misce zmiksować jajka na puszystą masę, dodać do nich ksylitol/erytrol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Miksować tak długo aż powstania jednolita gładka masa. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku około 15 min.
Dodaj swój komentarz