Wielkanocny przepis - Sernik na zimno z truskawkami
propozycja na święta wielkanocne
10 porcji po 270 kcal
Składniki
Twaróg sernikowy - 1000 g - 1 opakowanie
Biszkopty - 120 g - 1 mała paczka
Truskawki świeże/mrożone - 500 g - porcja
Galaretka truskawkowa - 75 g - opakowanie
Żelatyna - 16 g - 2 łyżki
Mleko - 110 g - 1/2 szklanki
Śmietanka 30% - 150 g - 15 łyżek
Ksylitol/erytrol 150 g - 3/4 szklanki
Aromat waniliowy 1 g - kilka kropel
Sposób przygotowania
Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk zostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.
Dodaj swój komentarz