Domowy chleb gryczany
Prosty przepis na domowy chleb bezglutenowy
Składniki
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 1 łyżeczka soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
w razie potrzeby dodatki: ziarna, czarnuszka, suszone pomidory, przyprawy.
Wykonanie
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8
godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może
utworzyć się pianka.
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny
znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar.
Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do
uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku
lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni
całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200
stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.
Dodaj swój komentarz