Jej kaloryczność to 530-580 kcal/100 g, tabliczka to mniej więcej 1/4 średniego zapotrzebowania na energię dorosłego człowieka.

Czekolada w swoim składzie zawiera przede wszystkim ziarna kakaowca (czyli miazgę kakaową), tłuszcz kakaowy i cukier - w zależności od rodzaju czekolady znajdują się one w różnych proporcjach. Może także zawierać także inne dodatki, m.in.: mleko, bakalie, alkohol, kawę, owoce, aromaty czy róznego typu nadzienia.

Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:

  •  czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej (najbardziej wartościowa, ze względu na wysoką zawartość kakao, a niską zawartość cukru); 
  •  czekoladę deserową, zawierającą 30-70% miazgi kakaowej;
  •  czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej (co za tym idzie o zawartości cukru ok. 50%)
  •  czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej; składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany

Stawiając na dobrej jakości produkt, dostarczamy do diety cenne dla zdrowia antyoksydanty - składniki o charakterze przeciwzapalnym, a także witaminy i składniki mineralne: magnez, mangan, żelazo, fosfor, cynk, selen i potas.
Wiele badań skazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych!
Co ciekawe, wykazano także pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji
nadmiernej masy ciała! 
Dodatkowo, gorzka czekolada może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu! Dlatego też powinna znajdować się także w dietach osób aktywnych.

Jaką czekoladę wybrać? 
Im więcej miazgi kakaowej (czyli % kakao) tym lepiej! To właśnie miazga kakaowa odpowiada za wyżej wymienione właściwości prozdrowotne czekolady. Wysoki udział kakao oznacza także mniejszą zawartość cukru.
Jeśli stawiamy na dodatki, to najlepiej wybierać czekolady z bakaliami czy orzechami. Unikać natomiast warto czekolady białej, której skład a co za tym idzie wartości prozdrowotne odbiegają znacząco od wartości czekolady gorzkiej. Nie warto także stawiać na czekolady nadziewane kremowymi wkładami. Charakteryzują się one wysoką zawartością cukru i niezdrowych tłuszczów trans. 

źródło:
Głodo P, Matejko B. Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88