Kurczak na parze z ryżem i sosem paprykowym (thermomixer)
Przepis na danie w themomixerze
Składniki:
- Bulion warzywny - 1 szklanka (240 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (130 g)
- Passata pomidorowa - 5 łyżeczek (50 g)
- Przecier pomidorowy - 1 łyżka (15 g)
- Ryż basmati - pół woreczka (50 g)
- Ser śmietankowy niskotłuszczowy - 5 łyżeczki (50 g)
Sposób przygotowania:
Paprykę i cebulę obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cząstki i wrzucić do misy. Posiekać 10 sekund/obroty 5. Masę zgarnąć na dno pojemnika. Dodać oliwę, szklankę wody, passatę i przecier. Doprawić oregano, solą, pieprzem. Dodać gorący bulion (można użyć kostki rosołowej oraz wody). Wsadzić wkład do gotowania i odważyć ryż. Filety pokroić w cieńsze plastry, doprawić wedle uznania i ułożyć na wkładach do gotowania na parze na papierze do pieczenia. Ustawić sprzęt na 35 minut/obroty 1/110 stopni. i parować. Na koniec do sosu dodać serek i wymieszać 30 sekund/prędkość 3. Mięso podawać z ryżem i sosem.
Dodaj swój komentarz