Składniki:

spód

  • 2 jajka
  • 50g mąki np. orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g erytrolu
  • 50g masła
  • 50g gorzkiej czekolady

masa serowa

  • 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
  • 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
  • 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
  • owoce: 2 brzoskwinie/nektarynki oraz 1 mango (opcjonalnie 4 brzoskwinie/nektarynki lub 2 mango)

Przepis:

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. 
Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

 

całość (około 10 kawałków)

1790 Kcal

B 83,5 g      T 70,6 g      W 323 g

1 kawałek

179 kcal

B 8,3 g      T 7,0 g      W 32,3 g