Sernik na zimno mango-brzoskwinia na spodzie brownie
Wysokobiałkowe ciasto z serków Kvarg
Składniki:
spód
- 2 jajka
- 50g mąki np. orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g erytrolu
- 50g masła
- 50g gorzkiej czekolady
masa serowa
- 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
- 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
- 2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
- owoce: 2 brzoskwinie/nektarynki oraz 1 mango (opcjonalnie 4 brzoskwinie/nektarynki lub 2 mango)
Przepis:
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej.
Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.
Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.
całość (około 10 kawałków)
1790 Kcal
B 83,5 g T 70,6 g W 323 g
1 kawałek
179 kcal
B 8,3 g T 7,0 g W 32,3 g
Dodaj swój komentarz