Składniki: 

Spód:

  • 200g moreli suszonych 
  • 100g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 30g wiórków kokosowych
  • 35g pasty lub oleju kokosowego

Daktyle wrzucić do wysokiego naczynia i zalać gorącą wodą tak, by je zakryła, odstawić. Do misy blendera lub thermomixera wrzucić namoczone daktyle (odsączone z wody, wodę pozostawić), mąkę, wiórki i pastę/olej. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody z daktyli. Masa powinna być kleista i dość twarda. Wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki lub zamrażalnika. 

Masa:

  • 200g (porcja) porzeczek czerwonych
  • 450g (3 szklanki) truskawek świeżych/mrożonych
  • 450g (3 kubki) skyra naturalnego
  • 60g (2 opakowania) galaretki bez cukru truskawkowej
  • 100g (10 łyżek) erytrolu

Owoce umyć i oczyścić. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki oraz erytrol aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Odlać z musu około 3/4 szklanki. Pozostałą część musu mieszać z jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 20 minut. Pozostały mus bez jogurtu wylać na wierzch i ponownie odstawić do lodówki na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.