Kotlety wegetariańskie z nasionami słonecznika i kalafiorem
pyszna i lekka pieczona wersja kotletów mielonych
Na 8-20 sztuk potrzebne będa:
- dwie i pół szklanki lub pół sztuki startego kalafiora
- jedna duża cebula
- jeden ząbek czosnku
- półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- ćwierć szklanki maki ziemniaczanej
- ćwierć szklanki oleju
- dwie łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki syropu z agawy
- dwie łyżeczki pieprzu ziołowego
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Najlepiej, by kasza była rozgotowana, aby kotlety były łatwe do uformowania.
Dodaj swój komentarz