Patison faszerowany
Nie masz pomysłu co zrobić z patisonem? Nafaszeruj go jak gołąbka :))
Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Patison faszerowany
Składniki:
- Patison (większa sztuka)
- Mięso mielone z indyka 150g,
- Ryż basmati 50g,
- Średnia cebula,
- Ząbek czosnku
- Passata pomidorowa 150ml (sos)
- Przyprawy: ja użyłem przyprawy do karkówki od Tu Przyprawy całkowicie bez soli , oczywiście można użyć papryki mielonej, pieprzu, odrobiny soli, oregano i tymianku.
Przygotowanie:
Z patisona ściąć górną część (jak na zdjęciu), następnie wydrążyć środek, zostawiając ok 1-2cm ścianki.
Ryż ugotować al dente i ostudzić (opcjonalnie można dać suchy).
W naczyniu wymieszać posiekaną cebulę, mięso i ryż. Doprawić i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nie należy żałować przypraw, ponieważ patison sam w sobie jest dość mdły
Nafaszerować patisona masą i przykryć górną częścią. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach, ok 40min (w przypadku suchego ryżu ok 1h).
Przygotować sos: passatę podgrzać w rondelku z przeciśniętym czosnkiem i doprawić np. oregano lub bazylią, solą i pieprzem.
Upieczonego patisona podawać z przygotowanym sosem. Smacznego!
Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, psychodietetyk
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.