Zdrowe odżywianie młodych pływaków - wykład dla rodziców
Krótka relacja o wykładzie, który miałem przyjemność poprowadzić w miniony piątek, w Jaworze :)
Relacja z wyjazdu do Jawora
W miniony piątek zostałem poproszony o przygotowanie prelekcji dla rodziców, członków klubu pływackiego "Na Fali". Tematyką spotkania było - zdrowe odżywianie u młodych pływaków.
Wykład odbył się w szkole podstawowej, przy ulicy Moniuszki. Po ok. godzinnej podróży zameldowałem się na miejscu i zostałem pokierowany do wyznaczonej klasy. Po krótkich przygotowaniach i przybyciu rodziców, rozpoczęliśmy prelekcję.
Atmosfera "podstawówki" przywołała u mnie wiele wspomnień, kiedy sam byłem uczniem. Tym razem jednak, to ja mówiłem, a inni słuchali
Podczas spotkania, poruszyliśmy między innymi zagadnienia takie jak:
- Znaczenie odpowiedniego żywienia plywaków oraz jego wpływ na skład ciała,
- Nawadnianie podczas treningów oraz poza treningami,
- Znaczenie węglowodanów w diecie sportowców (podczas treningów i okresie okołotreningowym),
- Zdrowe przekąski, którymi można uzupełniać bilans energetyczny (zdrowe przekąski dla dzieci)
- Ile białka powinni spożywać młodzi pływacy,
- Jak czytać etykiety produktów i na co szczególnie zwracać uwagę podczas zakupów,
- Jak komponować i dobierać posiłki, w zależności od ilości jednostek treningowych (sprawdź pomysły na zdrowe lunchobxy),
- Znaczenie odpowiedniej regeneracji po treningach
Po zakończeniu wykładu, odpowiedziałem jeszcze na kilka nurtujących rodziców pytań. Mamy zawodników otrzymały ode mnie również przykładowe jadłospisy, które mam nadzieję pomogą im w komponowaniu odpowiednich posiłków
Ok 19:30 zakończyliśmy spotkanie i rodzice ruszyli odebrać dzieciaki z treningu, a ja natomiast w drogę powrotną do Wrocławia.
Bardzo dziękuję Pani Justyniez UKS "Na Fali", która zaprosiła mnie do poprowadzenia tej prelekcji.
Mam nadzieję, że jeszcze będę miał przyjemność zjawić się w Jaworze
Michał Mossakowski - dietetyk sportowy, dietetyk dziecięcy, dietetyk kliniczny
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.