Tofu teriyaki z warzywami i makaronem mie

 

Składniki:

Olej rzepakowy, cebula, cukinia, papryka, marchew, dwie paczki tofu (tym razem trafiłem na takie już w marynacie teriyaki), paczka makaronu mie, sos sojowy, erytrol i przyprawa KUCZI od TuPrzyprawy

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, KUCZI, słodzikiem i łyżką oleju. Odstawić aby się ładnie zamarynowało (tofu naturalne polecam odstawić na minimum godzinę aby złapało smak).

Warzywa pokroić i wrzucić na patelnię z łyżką oleju. Podsmażyć aby warzywa lekko zmiękły. Następnie dodać tofu z całą marynatą, wymieszać porządnie i podsmażyć ok 5min.

W międzyczasie makaron przygotować według instrukcji, odcedzić i dorzucić na patelnię. Całość wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego. Gotowe laugh

 

Całość zajęła mi ok 35min (ze zdjęciami) i błyskawicznie przygotowałem obiad na 3 dni wink

Jak zawsze polecam przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem!

 

P.S. Osoby z nadciśnieniem mogą zastosować sos sojowy ze zmniejszoną ilością soli✅

Mężczyźni też mogą jeść tofu, bez obaw o ginekomastię wink

 

Michał Mossakowski - dietetyk kliniczny i dietetyk sportowy we Wrocławiu