Z serii WSPIERAJ ODPORNOŚĆ z cynkiem!
CYNK jest drugim najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie. 🤔 Jakie znaczenie ma dla naszego organizmu? Jakie produkty należą do najlepszych źródeł cynku? Przeczytaj artykuł 👇

CYNK jest drugim (po żelazie) najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie.


 ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
 pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
 niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
 odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
 cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych,
 u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną, dlatego należy zachować umiar.
u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną, dlatego należy zachować umiar.
Do wybranych najlepszych źródeł cynku należy:
 czerwone mięsa,
 czerwone mięsa,
 drób,
 drób,
 orzechy i nasiona,
 orzechy i nasiona,
 kiełki pszenicy,
 kiełki pszenicy,
 produkty mleczne,
 produkty mleczne,
 jaja,
 jaja,
 dziki ryż,
 dziki ryż,
 ostrygi i owoce morza,
 ostrygi i owoce morza,
 ryby morskie,
 ryby morskie,
 rośliny strączkowe.
 rośliny strączkowe.
Weganie najbardziej skorzystają na konsumpcji fasoli, orzechów nerkowca, groszku oraz migdałów.





Dodaj swój komentarz