Żywienie w chorobie nowotworowej
Zadaniem odpowiednio skomponowanego planu żywieniowego jest wspomaganie leczenia, poprawa kondycji organizmu a także obniżenie ryzyka nawrotu choroby.
Żywienie w chorobie nowotworowej powinno opierać się na kilku podstawowych zasadach:
Zaleca się spożywanie posiłków częściej, ale mniejszych objętościowo. Jednocześnie dieta w chorobach nowotworowych powinna być urozmaicona i różnorodna.
Planując posiłki w diecie pacjenta onkologicznego należy uwzględnić także indywidualne czynniki wynikające z charakteru choroby nowotworowej oraz sposobu jej leczenia. Dietetyk onkologiczny dobiera posiłki odpowiednio do rodzaju leczenia choroby.
Żywienie osób z nowotworem powinno dostarczać wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu: pełnowartościowego białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego, zdrowych tłuszczy, witamin i składników mineralnych. Bardzo ważna jest także prawidłowa podaż płynów, a co za tym idzie nawodnienie organizmu.
W planowaniu posiłków należy uwzględnić polecane techniki kulinarne - gotowanie na wodzie i parze, pieczenie bez dodatku tłuszczu oraz duszenie bez obsmażania
W czasie leczenia nowotworu należy bezwzględnie unikać rygorystycznych diet i alternatywnych sposobów żywienia, które mogą pogorszyć stan zdrowia i doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Dietoterapię nowotworów warto konsultować z doświadczonym dietetykiem onkologicznym, żywienie ma istotne znaczenie już od momentu uzyskania diagnozy, gdy szykujemy organizm do leczenia, przez wsparcie żywieniowe w trakcie terapii onkologicznej, jak i po jej zakończeniu.
Dietetyk onkologiczny pomaga dobrać dietę oraz w razie potrzeby wsparcie w postaci suplementacji lub żywności specjalnego przeznaczenia medycznego tak, by poprawić samopoczucie w trakcie leczenia, zmniejszyć ryzyko niedożywienia organizmu i zminimalizować negatywne skutki uboczne terapii. Zdarza się, że wskazane jest łączenie żywienia doustnego z preparatami do żywienia klinicznego. Dieta w onkologii ma zastosowanie już od momentu uzyskania diagnozy, gdy planowane jest leczenie, przez wsparcie żywieniowe w trakcie terapii, jak i po jej zakończeniu.
Grupą, która powinna zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią edukację żywieniową i dietoterapię są pacjenci po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, tj. resekcja żołądka, zabiegi w obrębie trzustki i wątroby, resekcje jelit, wyłonienie kolostomii/ileostomii, a także po wytworzeniu gastrostomii odżywczych (np. PEG).
DIETETYK ONKOLOGICZNY mgr Anna Kołodziejczyk UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ STACJONARNĄ LUB WIDEO
Zakres pomocy:
dieta w prewencji nowotworów
dieta po rozpoznaniu nowotworu
dieta w chemioterapii
dieta w radioterapii
żywienie po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego
żywienie po resekcji żołądka
dieta w kolostomii oraz ileostomii
- żywienie po wytworzeniu gastrostomii odżywczych np. PEG
Dietetyk onkologiczny Wrocław | Dietetyk onkologiczny online | Dieta w nowotworach | Zywienie w chorobie nowotworowej | Dieta w radioterapii | Dieta w chemioterapii | Dieta w kolostomii | Dietetyk w nowotworach | Dietetyk kliniczny Wrocław
Dodaj swój komentarz