W popularnych dyskontach możemy kupić codziennie wypiekane na miejscu pieczywo. Jest to chleb, który wcześniej został poddany głębokiemu mrożeniu. Czy jednak takie pieczywo jest zdrowe? W badaniu przeprowadzonym przez Instytut Żywności i Żywienia porównano jakość pieczywa świeżego z pieczywem głęboko mrożonym. Nie wykazano pomiędzy nimi większych różnic w zawartości składników odżywczych. 
Najlepiej wybierać pieczywo w małych, lokalnych piekarniach. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, możesz, szczególnie okazyjnie, wybrać pieczywo dostępne w dyskontach.

Który chleb kupić w Biedronce?
 

 

Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie

Chleb żytni 100% bez dodatku drożdży

Jest on niskokaloryczny (210 kcal w 100g i około 63 kcal w kromce), a jego skład jest bardzo prosty i krótki:

Mąka ŻYTNIA 62,5%, woda, sól

 

Na drugim miejscu wymienić można chleb 

Chleb całe ziarno

Ma on nieco więcej kilokalorii - 334 kcal w 100g, 100 kcal w kromce, a w składzie znajdują się:

Mąka (ŻYTNIA 28%, PSZENNA 10%), słonecznik 25%, woda, siemię lniane 11%, sól, drożdże, olej rzepakowy, zmielone nasiona babki płesznik, mąka ze słodu JĘCZMIENNEGO, ekstrakt słodu JĘCZMIENNEGO (słód JĘCZMIENNY, woda)

 

Ostatnie miejsce w rankingu zajmuje

Chleb 2AB z pradawnej odmiany pszenicy z gryką tatarką

który może sprawdziź się u osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Ma on 236 kcal w 100g, 70 kcal w kromce, a w składzie: 

Mąka PSZENNA z pradawnych odmian zbóż (70%)*, woda, sól, drożdże, gryka tatarka z pełnego przemiału (1%), białko grochu, olej rzepakowy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. *triticum turgidum forma sanum