Majówka 2023!
Sprawdź kilka moich porad, jak grillować zgodnie ze sztuką i nie mieć wyrzutów sumienia ;)
Majówka już za pasem, a zatem rozpoczynamy sezon grillowy!
Czy będąc "na diecie" można w ogóle grillować?
Oczywiście, że TAK. Zawsze powtarzam podopiecznym, że praca nad zmianą nawyków, proces redukcji, czy walka z insulinoopornością, to NIE więzienie. To samo tyczy się sportowców, którzy szczególnie dbają o jakość odżywiania.
Każdy może spędzić przyjemnie czas z rodziną lub znajomymi i do tego wypić piwko czy zjeść karkówkę z grilla. W budowaniu zdrowych nawyków chodzi nie o odmawianie sobie, a budowanie umiejętności kontrolowania pokus.
Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto trzymał "dietę" na prawdę na 100%
Dlatego postanowiłem stworzyć kilka najważniejszych rad, które pozwolą cieszyć się tym wspaniałym okresem bez zbędnych wyrzeczeń, a jednocześnie w zdrowy sposób
Zadbaj o jakość - w okresie grillowym, na półkach sklepowych można znaleźć całą masę różnych gotowych potraw/produktów na grilla. Niestety najczęściej są to produkty niskiej jakości za odpowiednio niską cenę. Wybierz składniki dobrej jakości i dopraw je samodzielnie (np. z pomocą @tuprzyprawy )
Nie zapomnij o warzywach – podczas grillowania spożycie warzyw (pieczonych, sałatek, kiszonek) jest szczególnie istotne, ze względu na znaczącą ilość szkodliwych substancji wydzielanych podczas grillowania potraw. Warzywa są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą równoważyć ilość substancji szkodliwych
Nie polewaj piwem, błagam– często przy grillu pojawia się tak zwany "mistrz", który twierdzi, że mięso należy skropić piwem. Niestety, poprzez taką praktykę, potrawy przebywające na grillu zostają zasypane pyłem z grilla, który zawiera szkodliwe WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Potraw na grillu nie należy polewać niczymPiwko lepiej po prostu wypić i tyle
Mniej znaczy lepiej – podczas przyrządzania potraw na grillu, zwróć uwagę na odległość potraw od ognia. Grillowanie w „żywym” ogniu, spowoduje, że tłuszcz kapiący z potrawy będzie działał podobnie jak przypadku polewania piwemPonadto potrawa dużo szybciej spali się z zewnątrz, a w środku może być jeszcze surowa. Najlepszym wyborem będzie pieczenie nad żarem lub użycie tacek
Nie zapomnij o czyszczeniu – podczas grillowania potraw, na ściankach grilla osadza się spalony tłuszcz. Przypiekany ponownie, będzie uwalniał szkodliwe (rakotwórcze) polimery do potraw. Warto zatem po każdym użyciu wyczyścić dokładnie całe urządzenie
Otonajważniejszych zasad dobrej praktyki grillowej. Mam nadzieję, że przydadzą się przed najbliższym długim weekendem
Udanej majówki!
Michał Mossakowski - dietetyk sportowy wrocław, dietetyk kliniczny wrocław, wrocław dietetyk, wrocław dietetyk kliniczny, wrocław dietetyk sportowy, wrocław psychodietetyk, psychodietetyk wrocław, dobry dietetyk wrocław, insulinooporność dietetyk tyniec mały, hashimoto dietetyk tyniec mały, niedoczynność tarczycy dietetyk tyniec mały, trójbój dieta, pływanie dieta, mma dieta, mma dietetyk wrocław, dietetyk tyniec mały, dietetyk tyniec, tyniec mały dietetyk, dietetyk kliniczny tyniec mały, dietetyk sportowy tyniec mały
Dodaj swój komentarz