Dzisiaj mamy Światowy Dzień Burgera 🍔

 

Jako, że wypada on w niedzielę, to świetna okazja żeby poeksperymentować w kuchni.

Ja co prawda przygotowałem burgery wczoraj ale to dlatego, że obiecałem je mamie, z okazji jej święta 😉

 

Postanowiłem przygotować dwie wersje burgerów z serem halloumi bo jakoś nie mieliśmy ochoty na mięso.

 

1. Burger z grillowanym halloumi, awokado, czerwoną cebulą, szpinakiem i pomidorem, z frytkami.

 

Składniki:

- ulubiona bułka (u mnie żytnia z sezamem),

- 1/2 czerwonej cebuli,

- 1/4 awokado,

- 1/4 kostki sera halloumi,

- 2 plastry pomidora,

- szpinak lub ulubiona sałata,

- łyżeczka majonezu light,

- łyżka ketchupu (ja używam bez cukru),

- frytki mrożone lub domowe wink

 

Przygotowanie: 

Frytki jeśli są mrożone, wstawić do piekarnika u piec według instrukcji. Pod koniec pieczenia dodać przekrojoną bułkę aby się zrumieniła. Ser pokroić w plastry i ugrillować na suchej patelni, na rumiany kolor. Warzywa pokroić w plasterki.

Podpieczoną bułkę posmarować z jednej strony majonezem, a z drugiej ketchupem. Położyć kolejno liście, awokado, ser, pomidora i cebulkę. Przykryć górą bułki. Podawać z frytkami. Gotowe wink

 

2. Burger z grillowanym halloumi, karmelizowanym ananasem, sosem curry z kokosem, szpinakiem i czerwoną cebulą, z frytkami.

 

Składniki:

- ananas (duży wydrążony plaster),

- łyżeczka masła,

- odrobina cukru brązowego,

- ulubiona bułka (u mnie żytnia z sezamem),

- 1/2 czerwonej cebuli,

- szpinak lub ulubiona sałata,

- 1/4 kostki sera halloumi,

- łyżeczka majonezu light,

- łyżka mleka kokosowego,

- łyżka jogurtu greckiego,

- przyprawa curry,

- pieprz cayenne,

 

Przygotowanie:

Przygotować sos - jogurt, majonez, mleko kokosowe i przyprawy wymieszać porządnie w miseczce i odstawić.

Frytki jeśli są mrożone, wstawić do piekarnika u piec według instrukcji. Pod koniec pieczenia dodać przekrojoną bułkę aby się zrumieniła. Ser pokroić w plastry i ugrillować na suchej patelni, na rumiany kolor. Plaster ananasa podsmażyć na patelni z masłem. Aby się lekko skarmelizował, posypać cukrem brązowym. Cebulę pokroić w piórka.

Na podgrzaną bułkę nałożyć część sosu, ulubione liście, ser halloumi, plaster ananasa i cebulkę. Dodać resztę sosu i położyć górę bułki. Podawać z frytkami. Gotowe! wink

 

Oba wyszły super ale mamie bardziej do gustu przypadł numer 2 (i nie dziwię się)🥇

Spróbuj koniecznie!

 

 

 

 

Michał Mossakowski - dietetyk sportowy wrocław, dietetyk kliniczny wrocław, wrocław dietetyk, wrocław dietetyk kliniczny, wrocław dietetyk sportowy, wrocław psychodietetyk, psychodietetyk wrocław, dobry dietetyk wrocław, insulinooporność dietetyk tyniec mały, hashimoto dietetyk tyniec mały, niedoczynność tarczycy dietetyk tyniec mały, trójbój dieta, pływanie dieta, mma dieta, mma dietetyk wrocław, dietetyk tyniec mały, dietetyk tyniec, tyniec mały dietetyk, dietetyk kliniczny tyniec mały, dietetyk sportowy tyniec mały