Zespół jelita drażliwego (IBS ang. irritable bowel syndrome) to zaburzenie czynnościowe jelit objawiające się bólem czy dyskomfortem brzucha, wiąże się ze zmianą rytmu i/lub konsystencji wypróżnień. W jego przebiegu mogą pojawić się objawy takie jak: nagłe parcie na stolec, wzdęcia, uczucie niepełnego wypróżnienia, zgaga, nudności, wymioty, parcie na szybkie oddawanie moczu, stany depresyjne czy zaburzenia miesiączkowania.

Dietoterapią najczęściej stosowaną w przypadku IBS jest dieta low FODMAP. Odpowiednio skomponowany jadłospis ma na celu ograniczenie składników, które są przyczyną dolegliwości, co stanowi ulgę i wsparcie w leczeniu choroby.

 

Jeśli szukasz pomocy w problemach jelitowych, zapraszamy do współpracy z dietetyk Mają Kozłowską, specjalizującą się m.in. w terapii zaburzeń mikrobioty jelit (IBS, SIBO, IMO, LIBO) oraz diecie w problemach przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, wzdęcia).
 


 Rejestracja: 

TUTAJ