Badania wskazują na fakt, iż kwarantanna może przynieść długoterminowe skutki zdrowotne w postaci zwiększonego ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia. Może być to związane głównie z niezdrowym trybem życia i lękiem. W czasie kwarantanny rezygnujemy z żywności świeżej na rzecz przetworzonych potraw z dlugim terminem ważności. Ponadto wiele osób w stresie spożywa pokarmy o wysokiej zawartości energii, bogate w cukier i tłuszcz. Dodatkowo zaprzestanie aktywności ruchowej już po 2 tygodniach może wpłynąć na obniżenie wydolności podnosząc ciśnienie krwi. Nagłe zaprzestanie ćwiczeń może wiązać się też z pogorszeniem wrażliwości tkanek na działanie insuliny, zmniejszonym zużyciem glukozy w mięśniach, co może przyspieszyć powstawanie zaburzeń takich jak insulinooporność [1]. 

Co więc możemy zrobić, by zapobiegać negatywnym skutkom obecnej sytuacji?
 

Rób krótkie przerwy w ciągu dnia na ruch.Nawet krótka aktywność każdego dnia może wpłynąć na wypełnienie tygodniwowych zaleceń WHO dotyczących ruchu. Może być to taniec, zabawa z dziećmi i wykonywanie prac domowych, takich jak sprzątanie czy praca w ogrodzie.

• Korzystaj z zajęć online. Wiele z nich jest bezpłatnych i można je znaleźć w Internecie. Zachowaj jednak ostrożność, jeśli nie masz doświadczenia.

• Spacer. Nawet w małych przestrzeniach regularne spacerowanie może pomóc zachować aktywność. Jeśli rozmawiasz przez telefon, stój lub chodź po domu, zamiast siedzieć. Jeśli możesz wyjść na zewnątrz, aby spacerować lub ćwiczyć, zachowując dystans.

• Wstań. Skróć swój siedzący czas, wstawając, kiedy tylko jest to możliwe. Idealnie, staraj się przerywać czas siedzenia i leżenia co 30 minut. Rozważ ustawienie stojącego biurka przy użyciu wysokiego stołu lub ułożenia stosu książek lub innych materiałów, aby kontynuować pracę w pozycji stojącej. 

• Odpręż się. Medytacja i głębokie oddechy mogą pomóc redukować stres.

Jedz zdrowo i pozostań nawodniony. WHO zaleca picie wody w miejsce napojów słodzonych cukrem. Ogranicz lub unikaj napojów alkoholowych dla dorosłych i zdecydowanie unikaj ich u młodych ludzi. Zapewnij dużo owoców i warzyw oraz ogranicz spożycie soli, cukru i tłuszczu. Wybieraj żywność nieprzetworzoną z jak najkrótszym składem. Unikaj czynników sprzyjających powstawaniu chorób sercowo naczyniowych, takich jak: dosalanie potraw, spożycie tłuszczów zwierzęcych, żywności typu fast-food, słodyczy, napojów gazowanych. 

Przeczytaj, jak radzić sobie z robieniem zakupów w okresie epidemii i jakie produkty wybierać.



źródło: 
[1] Anna V. Mattioli, Susanna Sciomer, Camilla Cocchi at all. Quarantine during COVID-19 outbreak: Changes in diet and physical activity increase the risk of cardiovascular disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis . 28 sierpnia 2020; 30 (9): 1409–1417. 

Published online 2020 May 30. doi: 10.1016/j.numecd.2020.05.020