Badania naukowe wskazują na fakt, że zakażenie wirusem układu oddechowego może być powiązane z zaburzeniami w mikroflorze jelitowej. Dieta, czynniki środowiskowe oraz genetyka odgrywają istotną rolę w kształtowaniu mikrobioty jelitowej, która ma znaczący wpływ na naszą odporność. Różnorodność mikroflory jelitowej zmniejszać się może w starszym wieku, podczas, gdy to właśnie starsze osoby są bardziej narażone na ciężki przebieg Covid-19. Warto więc zwrócić uwage na rolę, jaką mikroflora jelitowa może odgrywać w tej chorobie. 
 

Dieta odgrywa natomiast ważną rolę w kształtowaniu składu mikroflory jelitowej, wpływając wpływa na stan zdrowia człowieka. Błonnik pokarmowy znajdujący się w pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach i warzywach to składnik, który stanowi pożywkę dla naszych bakterii w jelitach. Prebiotyki, czyli substancje pokarmowe będące pożywką dla bakterii jelit zbadano także w kontekście modyfikacji mikroflory jelitowej człowieka. Wykazano, że związki takie jak inulina, polidekstroza, czy błonnik kukurydziany poprawiają odporność czy trawienie. Korzystne działanie substancji prebiotycznych jest spowodowane głównie zwiększoną produkcją krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i wzmocnieniem tkanki limfoidalnej związanej z przewodem pokarmowym (GALT). Dieta bogata w błonnik zmienia nie tylko mikrobiotę jelitową, ale może również wpływać na mikrobiotę płuc zwiększając odporność na infekcje. 
 

Wśród najlepszych źródeł skrobii opornej wymienia się: fasolę, soczewicę, niedojrzałe banany, ziemniaki, otęby, cykorie.

Poprawa stanu mikroflory jelitowej poprzez odpowiednie odżywianie i suplementację może być jednym ze sposobów profilaktyki, dzięki którym można zmniejszyć negatywny wpływ na zdrowie koronawirusa u osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością. Bakterie bytujące w jelita mają bowiem istotne znaczenie w rozwoju i funkcjonowaniu wrodzonego i adaptacyjnego układu odpornościowego.

żródło:

Debojyoti Dhar, Abhishek Mohanty: Gut microbiota and Covid-19- possible link and implications. Virus Research 285 (2020) 1980182

https://doi.org/10.1016/j.virusres.2020.198018