• cynk jest drugim (po żelazie) najbardziej rozpowszechnionym minerałem śladowym w naszym organizmie, 
  • ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania komórek układu odpornościowego,
  • pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego,
  • niedobory cynku mogą prowadzić do osłabienia odpowiedzi immunologicznej,
  • odpowiednie spożycie cynku może skrócić czas trwania przeziębienia nawet o 33%,
  • cynk może zmniejszać ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób starszych, u niektórych osób mogą być przydatne okresowe wyższe poziomy spożycia cynku, ale uwaga, zbyt dużo cynku może osłabić odpowiedź immunologiczną! Zachowaj więc umiar jeśli decydujesz się na suplementację!

Najlepsze źródła cynku:

  • czerwone mięsa i drób,
  • orzechy i nasiona,
  • kiełki pszenicy,
  •  produkty mleczne,
  • jaja,
  • dziki ryż,
  • ostrygi i owoce morza,
  • ryby morskie,
  • rośliny strączkowe.

w dietach roślinnych natomiast:

  • fasole,
  • orzechy nerkowca, 
  • groszek,
  • migdały.

Bibliografia:

Wessels, Inga et al. “Zinc as a Gatekeeper of Immune Function.” Nutrients vol. 9,12 1286. 25 Nov. 2017, doi:10.3390/nu9121286

Prasad, Ananda S. “Zinc in human health: effect of zinc on immune cells.” Molecular medicine (Cambridge, Mass.) vol. 14,5-6 (2008): 353-7. doi:10.2119/2008-00033.Prasad

Lim, Karen H C et al. “Iron and zinc nutrition in the economically-developed world: a review.” Nutrients vol. 5,8 3184-211. 13 Aug. 2013, doi:10.3390/nu5083184

Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May 2;8(5):2054270417694291. doi: 10.1177/2054270417694291. PMID: 28515951; PMCID: PMC5418896.