składniki (na 2 porcje)

  • 250g (1 sztuka_ batata 
  • 4g (2 ząbki) czosnku
  • 2g (1,5 cm) korzenia imbiru 
  • 100g (porcja) soczewicy czarnej lub czerwonej 
  • 400g (porcja) passaty pomidorowej 
  • 100g (porcja) wody 
  • 10g (łyżka) oleju rzepakowego 
  • 5g (łyżeczka) erytrolu
  • przyprawy: garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra 
  • 30g (3 łyżki) mleka kokosowego
     

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.