Składniki:

spód

  • 2 jajka
  • 50g mąki np. orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g erytrolu
  • 50g masła
  • 50g gorzkiej czekolady

masa serowa

  • 2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku truskawkowym lub waniliowym lub 2 Skyry truskawkowe
  • 1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
  • 2 opakowania (2 x 70g) galaretki truskawkowej/malinowej/wiśniowej (można uzyć wersji bez cukru i dosłodzić erytrolem)
  • 500g owoców malin/jagód/porzeczek/wiśni/czereśni 
    * można użyć jednego rodzaju owoców i galaretki lub wymieszać w dowolnych proporcjach, u mnie: 100g porzeczek czarnych, 300g truskawek i 100g malin + 2 galaretki wiśniowe 

Przepis:

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. 
Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce umyć i oczyścić. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i/lub jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.